Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ὁ Ἅγιος Ἀρτέμων Ἐπίσκοπος Σελευκείας τῆς Πισιδίας

Γιορτάζουμε σήμερα 24 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αρτέμωνος, του Επισκόπου Σελευκείας της Πισιδίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αρτέμων έζησε στα χρόνια των Αποστόλων, όταν για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο του Χρίστου διαδιδόταν στις ειδωλολατρικές κοινωνίες. 'Οταν ο Άγιος και Απόστολος Παύλος πήγε στη Σελεύκεια της Πισιδίας και κήρυξε το Λόγο του Θεού, είλκυσε πολλούς ανθρώπους, όπου αργότερα αποτέλεσαν την πρώτη Εκκλησία της Σελευκείας. Μεταξύ των ανθρώπων που είλκυσε με τον Θείο Λόγο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ήταν και ο Αρτέμων, όπου ο Απόστολος Παύλος μετέπειτα τον ανέδειξε και Επίσκοπο. Στο διάστημα της Επισκοπής του, δικαίωσε την προτίμηση και τις ελπίδες που στήριξε σε αυτόν ο Απόστολος Παύλος. Καλλιέργησε τη διδασκαλία, φρόντισε για τους φτωχούς και της χήρες, ήταν παράδειγμα στους πιστούς με λόγια αλλά και με πράξεις.
Ο Άγιος Αρτέμων παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο, όπου το ποίμνιό του, τον θρήνησε σαν να 'ταν μία οικογένεια. Διότι, ο Άγιος Αρτέμων έκανε πράξη, αυτό που είπε ο Απόστολος Παύλος: «Τύπος γίνου των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν άγνεία» (Α' πρός Τιμόθεον, δ' 12). Δηλαδή, γίνε παράδειγμα των πιστών και στα λόγια σου και στη συμπεριφορά σου και στην αγάπη που θα δείχνεις και στην πνευματική ζωή που θα ζεις και στην πίστη και στην καθαρότητα της ζωής.



Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεία Χάριτη ιερατεύσας, φύσιν άλογον, τω ρήματί σου, υπακούουσαν έσχηκας, Άγιε, και εναθλήσας Αρτέμων στερρότατα, διπλών στεφάνων θεόθεν ηξίωσαι, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου