Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ιεραρχών τριών γιορτή (Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.)

Είναι η γιορτή της σπουδάζουσας νεολαίας και γενικά των γραμμάτων .

Επειδή στο 10ο αιώνα δημιουργήθηκε στο λαό η τάση για την προτίμηση του ενός η του άλλου αγίου που παρ' ολίγο να πάρει τη μορφή σχίσματος , η Εκκλησία όρισε τον 11ο αιώνα την κοινή αυτή γιορτή των τριών Ιεραρχών, θέλοντας να τιμήσει ισάξια τους αγώνες τους υπέρ της χριστιανικής πίστης.

Γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου.

Όπως ξέρουμε οι τρεις Ιεράρχες ήταν ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ο Ναζιανζινός, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Βασίλειος ο Μέγας. Ο Βασίλειος ο Μέγας ήταν εξαίρετος κήρυκας του χριστιανισμού, ένας από τους τρεις Ιεράρχες. Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας το 330 μ.χ από ευσεβείς γονείς χριστιανούς και πλούσιους. Η μητέρα του ονομαζόταν Εμμέλεια και η μαμή του Μακρίνη. Και οι δύο διακρίνονταν για τις αρετές και τη χριστιανική τους ευσέβεια. Νέος ο Βασίλειος σπούδασε στην Καισαρεία, στο Βυζάντιο και στην Αθήνα. Τελειώνοντας τις σπουδές του ήρθε στην Καισαρεία , άνοιξε σχολή ρητορικής και δικηγορούσε. Η αγάπη του όμως προς τον κλήρο και τη θρησκεία τον έκαναν να ιερωθεί. Για να μελετήσει τον ασκητικό βίο πήγε στην Αίγυπτο, τη Συρία, τον Πόντο και τη Παλαιστίνη και αποκόμισε πλούτο από θεολογικές γνώσεις από διάφορους σοφούς και ασκητές. Από εκεί γύρισε στην Καισαρεία αλλά και πάλι με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζινό πήγε στον Πόντο και μελέτησαν την ασκητική ζωή. Γυρίζοντας στην πατρίδα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μετά λίγα χρόνια έγινε επίσκοπος Καισαρείας. Ως επίσκοπος αναδείχτηκε ανεξάντλητος σε ελεημοσύνες . Ιδιαίτερα προστάτεψε τις χήρες και τα ορφανά και γενικά όλους όσους δυστυχούσαν. Ξόδεψε όλη του την περιουσία και ίδρυσε νοσοκομεία, φτωχοκομεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ένας ακόμα από τους τρεις Ιεράρχες ήταν και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος που ήταν και αυτός ένας πολύ άξιος άνθρωπος και αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης. Επίσης ήταν και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα του χριστιανισμού και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οικουμενικός δάσκαλος της Εκκλησίας.

Όπως βλέπουμε πρόκειται για 3 Ιεράρχες που έχουν προσφέρει πολλά στον χριστιανισμό, την θρησκεία μας αλλά και στην διδασκαλία μας. Γι' αυτό και εμείς τους δοξάζουμε και τους τιμούμε γιορτάζοντας τους στις 30 Ιανουαρίου. Επειδή όμως ήταν πατέρες και των γραμμάτων όλα τα σχολεία της Ελλάδος δεν λειτουργούν προς τιμήν τους. Μόνο το πρωί όλα μαζί τα παιδία πηγαίνουν στην εκκλησία να εκκλησιαστούν.

Δήμητρα Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου