Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Άγιος Ευγένιος Επίσκοπος Ρώμης

 Ο Άγιος Ευγένιος, Επίσκοπος Ρώμης, γεννήθηκε στη Ρώμη και ήταν υιός του Ρουφινιανού. Εξελέγη Επίσκοπος Ρώμης από τον κλήρο και το λαό στις 10 Αυγούστου 654 μ.Χ. και διαδέχθηκε τον Πάπα Μαρτίνο Α’, τον οποίο ο αυτοκράτορας Κώνστας Β’ (642 - 668 μ.Χ.), επειδή δεν υπέγραψε κείμενο διά του οποίου απαγορευόταν να ομιλεί περί μιας ή δυο εν Χριστώ θελήσεων, τον συνέλαβε, το 653 μ.Χ., και τον εξόρισε ασθενή και κλινήρη στη Χερσώνα, όπου και πέθανε.


Όταν εστάλη από την Κωνσταντινούπολη, υπό του Πατριάρχου Πύρρου, έκθεση πίστεως, στην οποία συνιστάτο αντί μιας ή δυο θελήσεων εν Χριστώ παραδοχή τριών θελήσεων, ο Ευγένιος ήταν έτοιμος να αποδεχθεί αυτήν, αλλά ο λαός και ο κλήρος της Ρώμης αντιστάθηκε και απαγόρευσε σε αυτόν τη Θεία Λειτουργία. Έτσι δεν συμφώνησε με το κείμενο της επιστολής και τήρησε σθεναρή στάση κατά τής αιρέσεως του Μονοθελητισμού με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας να οργισθεί εναντίον του. Αυτό όμως δεν πτόησε τον Άγιο, ο οποίος αγωνίσθηκε υπέρ της πατρώας ευσέβειας και τη διδασκαλία της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου.


Ο Άγιος Ευγένιος διακρίθηκε για την οσιότητα του βίου του, την ευγένεια και τη φιλανθρωπία και κοιμήθηκε με ειρήνη, το 657 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου